Sos tatarski light
Temperatura za oknem często nie nastraja do spędzania zbyt długiego czasu w kuchni, zwłaszcza przy gorącej kuchence czy piekarniku. Toteż szybkie, lekkie jedzonko jest mile widziane :) Zamiast ciężkiego obiadu proponuję np. jajka na twardo podane ze świeżymi warzywami i doskonałym sosem tatarskim, który nada całości charakteru :)
300 g. jogurtu greckiego light
2 małe cebulki i szczypiorku tyle, ile na nich rośnie ;)
1 średni korniszon
łyżka kaparów osączona z zalewy
1 solidna łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki cukru dark muscovado
duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
Cebuli i szczypiorek siekam drobno. Korniszona nie obieram - kroję w małą kosteczkę. Siekam kapary. Jogurt mieszam z cukrem, solą i musztardą na gładką masę. Dodaję posiekane warzywa, doprawiam solidną porcją pieprzu. Podaję do wędlin, jajek na twardo i zimnych mięs.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz