Szukaj na blogu

Sos tatarski light

  Temperatura za oknem często nie nastraja do spędzania zbyt długiego czasu w kuchni, zwłaszcza przy gorącej kuchence czy piekarniku. Toteż szybkie, lekkie jedzonko jest mile widziane :) Zamiast ciężkiego obiadu proponuję np. jajka na twardo podane ze świeżymi warzywami i doskonałym sosem tatarskim, który nada całości charakteru :)





Składniki :
300 g. jogurtu greckiego light
2 małe cebulki i szczypiorku tyle, ile na nich rośnie ;)
1 średni korniszon
łyżka kaparów osączona z zalewy
1 solidna łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki cukru dark muscovado
duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
 Cebuli i szczypiorek siekam drobno. Korniszona nie obieram - kroję w małą kosteczkę. Siekam kapary. Jogurt mieszam z cukrem, solą i musztardą na gładką masę. Dodaję posiekane warzywa, doprawiam solidną porcją pieprzu. Podaję do wędlin, jajek na twardo i zimnych mięs.
Przepis autorski.







Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger