Panierowany pasztet z soczewicy
Wspominałam kilka dni temu, że pasztet z soczewicy wykorzystuję jako bazę do pysznego dania. Jeśli więc przypadkiem macie w lodówce kawałek tegoż, możecie pokusić się do zrobienia wspaniałych, panierowanych kotlecików. W tym wydaniu soczewica smakuje jeszcze lepiej, bo kremowe wnętrze jest schowane w chrupiącej skórce. Ze świeżymi warzywami i prostym sosem z grzybową nutą - rewelacja. Bardzo, bardzo smaczne danie !
Składniki:
pasztet z soczewicy, przepis :tutaj
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Z zimnego pasztetu wykrawam foremką okrągłe kotleciki, obtaczam je w jajku i bułce i na gorącym oleju smażę z obu stron na rumiano. Przekładam na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Majonez mieszam dokładnie z sosem sojowym.
Gorące kotlety układam na porcji surowych warzyw, podaję z sosem.
Przepis autorski.
Składniki:
pasztet z soczewicy, przepis :tutaj
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Z zimnego pasztetu wykrawam foremką okrągłe kotleciki, obtaczam je w jajku i bułce i na gorącym oleju smażę z obu stron na rumiano. Przekładam na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Majonez mieszam dokładnie z sosem sojowym.
Gorące kotlety układam na porcji surowych warzyw, podaję z sosem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz