Krokiety z pieczarkami (podwójnie owsiane)
Zapraszam dzisiaj na pyszne krokiety z mąki owsianej nadziewane pieczarkami, w chrupiącej, owsianej skórce. Są pyszne !
Składniki na 6 sztuk:
600 g. pieczarek
ok. 3/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki wody mineralnej
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz
Panierka:
2 jajka
5 czubatych łyżeczek mąki owsianej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, chili w płatkach
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki i przesmażam ze szczyptą soli na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękły i lekko się podrumieniły. Składniki panierki mieszam dokładnie na jednolitą, dość gęstą masę.
W misce roztrzepuję jajka z mąką, wodą i mlekiem, po czym dodaję obie mąki i oliwę - miksuję kilka minut, by uzyskać gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewam wody, jeśli jest za rzadka, dodaję kilka łyżek mąki owsianej. Odstawiam ciasto na 15 minut. Po tym czasie smażę naleśniki (u mnie 6 sztuk na patelni i średnicy 22 cm) Na każdy naleśnik nakładam porcję pieczarek i składam je, jak na zdjęciu. Gotowe krokiety dokładnie panieruję w cieście z papryką i curry, po czym smażę z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przed podaniem kroję w plastry.
Składniki na 6 sztuk:
600 g. pieczarek
ok. 3/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki wody mineralnej
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz
Panierka:
2 jajka
5 czubatych łyżeczek mąki owsianej
0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, chili w płatkach
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki i przesmażam ze szczyptą soli na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękły i lekko się podrumieniły. Składniki panierki mieszam dokładnie na jednolitą, dość gęstą masę.
W misce roztrzepuję jajka z mąką, wodą i mlekiem, po czym dodaję obie mąki i oliwę - miksuję kilka minut, by uzyskać gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewam wody, jeśli jest za rzadka, dodaję kilka łyżek mąki owsianej. Odstawiam ciasto na 15 minut. Po tym czasie smażę naleśniki (u mnie 6 sztuk na patelni i średnicy 22 cm) Na każdy naleśnik nakładam porcję pieczarek i składam je, jak na zdjęciu. Gotowe krokiety dokładnie panieruję w cieście z papryką i curry, po czym smażę z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przed podaniem kroję w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz