Kurczak duszony z oberżyną w sosie kokosowym
Niedziela, a skoro niedziela to w moim domu na 90 % coś z drobiu ;) Dziś kurczak w nowej odsłonie, w sosie przepełnionym smakiem bakłażana, z nutką kokosa, curry, czosnku i świeżych ziół. Cudownie komponuje się z dzikim ryżem, będzie też supersmaczny z makaronem.
Składniki :
ok. 1 kg dowolnych kawałków kurczaka ( u mnie udka)
1 średnia cebula
1 niewielki bakłażan (oberżyna)
2 ząbki czosnku
160 ml mleka kokosowego
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/4 łyżeczki curry
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanych listków świeżego rozmarynu
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie :
Umyte i osuszone kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, smażę pod przykryciem na patelni z rozgrzanym olejem na złoto z obu stron. Zdejmuję kurczaka z patelni i wrzucam posiekaną w drobną kostkę cebulę. Duszę ją ( pod pokrywką) 2-3 minuty, po czym dokładam pokrojonego również w kostkę bakłażana, lekko solę i duszę razem ok. 7-8 minut. Dolewam mleko kokosowe, dorzucam rozmaryn i pokrojony w plasterki czosnek, dokładam kurczaka i pod przykryciem duszę go 15 minut. Dolewam śmietankę, dosypuję pietruszkę , doprawiam solą i spora ilością pieprzu. Odwracam kurczaka na drugą stronę i duszę jeszcze 30 minut. Sos przed podaniem miksuję. Podaję z ryżem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz