Roladki z cukinii
Roladki są tak pyszne, że warto od razu zrobić podwójną porcję :) Wystarczy pominąć szynkę, by powstała wspaniała, wegetariańska wersja. Cukinia pozostaje jędrna i chrupiąca, a dodatkowo jeszcze jest smażona w panierce. Polecam jako wspaniałą kolację lub niewielki obiad.
Składniki na 6 roladek :
2 średnie cukinie
ok. 50 g. żółtego sera
6 plastrów szynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 średnia czerwona cebula
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm, ( używam tylko wewnętrznych plastrów) po czym blanszuję je we wrzątku 3-4 minuty, aż zmiękną. Na wystudzone plastry cukinii układam po kilka piórek cebuli, po kawałku sera i szynki i po dużej szczypcie natki pietruszki, jak na zdjęciu. Zwijam je ostrożnie i po 2 nadziewam na patyczki do szaszłyków ( by stykały się miejscem zakończenia zawijania). Moczę je z każdej strony z rozbełtanym jajku i panieruję w bułce, po czym z każdej strony smażę po kilka minut , by się zrumieniły. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
2 średnie cukinie
ok. 50 g. żółtego sera
6 plastrów szynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 średnia czerwona cebula
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm, ( używam tylko wewnętrznych plastrów) po czym blanszuję je we wrzątku 3-4 minuty, aż zmiękną. Na wystudzone plastry cukinii układam po kilka piórek cebuli, po kawałku sera i szynki i po dużej szczypcie natki pietruszki, jak na zdjęciu. Zwijam je ostrożnie i po 2 nadziewam na patyczki do szaszłyków ( by stykały się miejscem zakończenia zawijania). Moczę je z każdej strony z rozbełtanym jajku i panieruję w bułce, po czym z każdej strony smażę po kilka minut , by się zrumieniły. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz