Makaroniki-sezamki
Ktoś kto lubi sezamki pokocha i te niezwykle delikatne ciasteczka, pełne maleńkich, chrupiących nasionek.
Składniki:
2 białka
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka białego sezamu
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna stopniowo dodaję cukier i mąkę. Dodaję uprażony wcześniej na suchej patelni sezam. Powstałą masę ewentualnie dzielę na części i barwię na równe kolory. Wykładam łyżeczką porcje na blachy wyłożone papierem ( zostawiam spore odstępy) i pozwalam się ciasteczkom rozpłynąć. Piekę w temperaturze 120-130 stopni ok. 20-25 minut.
Przepis autorski.
2 białka
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka białego sezamu
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna stopniowo dodaję cukier i mąkę. Dodaję uprażony wcześniej na suchej patelni sezam. Powstałą masę ewentualnie dzielę na części i barwię na równe kolory. Wykładam łyżeczką porcje na blachy wyłożone papierem ( zostawiam spore odstępy) i pozwalam się ciasteczkom rozpłynąć. Piekę w temperaturze 120-130 stopni ok. 20-25 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz