Szukaj na blogu

Makaroniki-sezamki

     Ktoś kto lubi sezamki pokocha  i te niezwykle delikatne ciasteczka, pełne maleńkich, chrupiących nasionek. 








Składniki:
2 białka
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka białego sezamu
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
 Ubijam białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna stopniowo dodaję cukier i mąkę. Dodaję uprażony wcześniej na suchej patelni sezam. Powstałą masę ewentualnie dzielę na części i barwię na równe kolory. Wykładam łyżeczką porcje na blachy wyłożone papierem ( zostawiam spore odstępy) i pozwalam się ciasteczkom rozpłynąć. Piekę w temperaturze 120-130 stopni ok. 20-25 minut. 
Przepis autorski.











Jeść czy grać?

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger