Szukaj na blogu

Sałatka z carpaccio, rukolą i cukinią

   Posmakowało nam ostatnie carpaccio z kaparami.  Świeżutka wołowina, odpowiednio przyprawiona, smakuje naprawdę wyśmienicie. Dziś w wersji bardziej sałatkowej, z większą ilością warzyw, równie smaczna. Nie byłam dotąd fanką surowego mięsa, tatar mnie nie zachęcał, ale zmieniam zdanie ! 





Składniki na 1 osobę :

10 g. cieniutko pokrojonej dobrej jakości wołowiny
1 młoda, mała cukinia
1 pomidor koktajlowy
kilka listków rukoli
1 łyżka octu winnego
1 kromka chleba żytniego
1/3 łyżeczki suszonej wędzonej papryki
4 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone cieniutko (najłatwiej to zrobić, gdy wołowina spędzi kilkanaście minut w zamrażarce) mięso rozwałkowuję najcieniej jak się da pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Układam je na płaskim talerzu, rozciągając dodatkowo palcami. Umytą cukinię obieraczką kroję w cieniutkie długie plasterki, przekładam je do miseczki, skrapiam oliwą i octem winnym, lekko solę i posypuję odrobiną pieprzu. Pozostawiam na kilka minut w takiej marynacie, po czym układam na mięsie. Dodaję rukolę i cieniutko pokrojonego pomidorka, całość skrapiam oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Kromkę chleba kroję w małe kostki, przekładam na patelnię, skrapiam oliwą, lekko solę - gdy się zrumienią dodaję paprykę i jeszcze chwilę razem smażę. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym posypuję sałatkę.
Przepis autorski.













Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger