Sałatka śledziowa w pomidorach
Pikantna sałatka śledziowa w gęstym, pomidorowym, korzennym sosie - pyszna przekąska, także na świątecznym stole.
400 g. śledzi matiasów w oleju
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
200 g. przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ciemnego cukru
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Śledzie wyjmuję z oleju i kroję w niewielkie kawałki.
Obraną cebulę kroję w półplasterki, przekładam ją na patelnię, dodaję szczyptę soli i na niewielkim ogniu, na 3 łyżkach oleju duszę pod przykryciem ok. 10 minut, aż zmięknie i leciutko się zrumieni.
Czosnek siekam w cienkie plasterki i dodaję do miękkiej cebuli, po czym razem duszę jeszcze 2-3 minuty. Przekładam cebulę do miski, na patelnię wlewam pozostały ze śledzi olej, dodaję przyprawę korzenną i smażę ją przez kilka minut ( uważam, by nie przypalić). Dodaję przecier pomidorowy, cukier i sól i podgrzewam razem przez kolejnych kilka minut.
Na dno miseczki wykładam 1/3 część cebuli, na nią połowę śledzi, kolejną warstwę cebuli i śledzi. Na górną, ostatnią już warstwę cebuli wykładam gorący sos pomidorowy i szczelnie przykrywam miskę folią spożywczą. Pozostawiam do całkowitego przestygnięcia, po czym mieszam dokładnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz