Wędzony łosoś w wytrawnym sosie z brandy
Bardzo ciekawa w smaku kompozycja, przypominająca konsystencją delikatny budyń- ale przecież z łososiem :) Brandy doskonale do całości pasuje, świetnie podbija smak , pozostawiając przyjemne wrażenie... Oczywiście przyjemne nie z powodu użytej ilości ;)
Składniki :
150 ml. śmietanki 30%
50 g. masła
2 żółtka
1-2 gałązki tymianku
2 cebule szalotki
100 g. wędzonego łososia
2 łyżki brandy
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Śmietankę wlewam do rondla, dodaję masło, tymianek i posiekaną cebulę. Doprowadzam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i mieszając redukuję płyn, aż wyraźnie zgęstnieje ( 5-6 minut). Przecieram masę przez sitko, wlewam z powrotem do garnka. Żółtka ucieram z brandy na jednolity krem, dodaję do nich 1-2 łyżki gorącej śmietanki , mieszam i wlewam do garnka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Łososia dzielę na małe kawałki, dokładam do garnka, mieszam i podgrzewam jeszcze przez 2-3 minuty. Przekładam masę do kokilek, odstawiam do wystygnięcia.
Podaję na zimno z grzankami lub liśćmi sałaty.
Podpatrzone w Kuchni TV.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz