Szukaj na blogu

Indyk w pikantnym sosie

  Delikatne mięso w dość pikantnym sosie - z niespodziewaną nutą trawy cytrynowej.  





Składniki :

ok. 1 kg fileta z indyka
3 papryczki chili
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
1 łyżeczka musztardy ziołowej
1 szklanka wody
sól, mielony czarny pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
 Oczyszczone mięso kroję w niewielkie plastry, solę i posypuję pieprzem, po czym obtaczam w mące i partiami, w garnku z grubym dnem, obsmażam z obu stron. Gdy całe mięso jest usmażone, przekładam wszystko do tego samego garnka, wlewam wodę, dodaję koperek i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Papryczki w całości (z pestkami) siekam, dorzucam do mięsa, dodaję musztardę, trawę cytrynową i natkę pietruszki - duszę jeszcze ok. pół godziny. Sos powinien się zagęścić, a mięso stanie się bardzo miękkie i delikatne.
Przepis autorki. 











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger