Pieczone żeberka (z powidłami)
Dla mnie żeberka takie jak te - pieczone, bardzo miękkie i delikatne, ale jednocześnie z chrupiącą skórką nasyconą śliwkową słodyczą - to ścisła żeberkowa czołówka!
Składniki na 2 osoby:
ok. 1/2 kg niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych
1 duża cebula
8-10 łyżek ciemnego sosu sojowego
8-10 łyżek sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli
2 pełne łyżki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek powideł śliwkowych+ dodatkowo kilka łyżek do posmarowania w trakcie pieczenia
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i Worcester, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.
Wykładam żeberka razem z sosem z miski na głęboką blaszkę natłuszczoną olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę powideł śliwkowych, polewam sosem z dna blachy (tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Podaję z kaszą .
ok. 1/2 kg niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych
1 duża cebula
8-10 łyżek ciemnego sosu sojowego
8-10 łyżek sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli
2 pełne łyżki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek powideł śliwkowych+ dodatkowo kilka łyżek do posmarowania w trakcie pieczenia
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i Worcester, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.
Wykładam żeberka razem z sosem z miski na głęboką blaszkę natłuszczoną olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę powideł śliwkowych, polewam sosem z dna blachy (tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Podaję z kaszą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz