Szukaj na blogu

Gotowana szynka w białym sosie z jeżynami

Gotowane mięso jest delikatne w smaku, i świetnie sprawdza się jako danie obiadowe. Dziś przygotowałam szynkę wieprzową, w doskonałym, kremowym sosie ze śmietany, z dodatkiem soczystych jeżyn i garści kaparów. Wyszła naprawdę doskonała kompozycja, polecam do wypróbowania!
W ten sam sposób można przygotować również kurczaka lub indyka.





Składniki:
Szynka:
kawałek surowej szynki wieprzowej (w zależności od planowanych porcji)
woda
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Sos:
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła + 1 łyżeczka
1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa (resztę można wykorzystać jako bazę zupy)
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kaparów z zalewy
1 łyżeczka posiekanego koperku
garść świeżych jeżyn
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, solę wszystko, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję do miękkości mięsa. Wyjmuję szynkę, odkładam na bok do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam drobniutko posiekaną cebulę, lekko ją solę i pod pokrywka, na małym ogniu, duszę ok. 15 minut. Cebula ma być miękka, ale nie przyrumieniona. Wtedy dolewam wywar i gotuję wszystko kilka minut, dalej pod przykryciem. W kubeczku mieszam dokładnie śmietanę z mąką, by pozbyć się grudek. Wlewam do niej kilka łyżek gorącego płynu z patelni (hartując śmietanę), a potem wlewam śmietanę na patelnię. Dodaję jeszcze kawałeczek zimnego masła,  i mieszam aż powstanie aksamitny sos. Doprawiam go do smaku przeciśniętym przez pasę czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dorzucam jeżyny, koperek i posiekane kapary, podgrzewam razem przez minutę. Lekko przestudzone mięso kroję na plastry, układam na talerzu, polecam sosem.



                            

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger