Kotlety schabowe w pikantnej marynacie, z salsą z pomidorów i oliwek
Skoro schabowy w mojej kuchni, to jak zwykle nietradycyjnie ;)
Dziś wersja hot & spicy: mięso poleżało całą noc w pikantnej marynacie z jogurtu i sosu Piri-Piri. Potem tylko krótko je przesmażyłam; nabrało smaku i koloru; a do niego świeża, soczysta salsa z żółtych pomidorów, zielonych oliwek, z odrobiną mięty. Pyszny, szybki obiad.
Użyłam produktów z oferty Lidl Polska.
Składniki:
kotlety schabowe, dość cienko rozbite
Marynata (proporcje na 1 kotlet):
1 łyżeczka pikantnego sosu Piri-Piri, Lidl Polska
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
szczypta cukru
duża szczypta majeranku
sól, pieprz
Salsa:
2-3 żółte pomidory
zielone oliwki bez pestek, z ziołami, w oleju słonecznikowym, Lidl Polska
posiekana natka pietruszki
posiekana świeża mięta
odrobina soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
oliwa Extra Virgin, Lidl Polska
Dodatkowo:
mąka z ciecierzycy (można użyć pszennej)
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam składniki marynaty:sos Piri-Piri, jogurt, majeranek i przyprawy. Marynatą dokładnie nacieram mięso i odkładam je na kilka godzin do lodówki.
Przygotowuję salsę: siekam drobno umyte pomidory i odsączone z zalewy oliwki, dodaję posiekane zioła, odrobinę soku z cytryny i oliwy, oraz przyprawy do smaku. Odstawiam salsę na godzinę do lodówki. Każdy plaster schabu dokładnie panieruję w mące z ciecierzycy i smażę na średnio rozgrzanym ogniu na rumiano z obu stron. Podaję gorące, z porcją salsy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz