Szukaj na blogu

Pyszne knedle ze śliwkami

Sezon śliwkowy nie może obyć się bez knedli ze śliwkami! Pyszne ziemniaczane ciasto, delikatne i miękkie, a w środku soczysta, lekko kwaśna śliwka - obowiązkowo wszystko polane bułką zrumienioną na masełku, z grubym cukrem i ze szczyptą cynamonu. Lubicie? 



Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna (mniej więcej 1 pełna szklanka + 1-2 łyżki do podsypywania)
2 jajka
szczypta soli
bułka tarta cynamon
masło
śliwki typu węgierki
cynamon
cukier
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po odlaniu gorące przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Odstawiam je do przestygnięcia. Umyte śliwki przepoławiam, wyrzucając pestki. Przekładam ziemniaki do dużej miski, dzielę na 3 równe części - jedną wyjmuję i wsypuję w jej miejsce mąkę na wysokość ziemniaków.  Odłożone ziemniaki przekładam z powrotem do miski, dodaję jajka, szczyptę soli i mieszam łyżką do połączenia. Na koniec krótko zagniatam ciasto ręką, podsypując jeśli jest zbyt lepkie. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Formuję z niego kulki, spłaszczam je i na każdej układam po połówce śliwki, a następnie sklejam formując knedle. Przygotowane knedle wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję 8-10 minut od wypłynięcia. Podaję z bułką tartą zrumienioną na maśle z odrobiną cynamonu,  i cukrem.


                      

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger