Warzywa z patelni - z pomidorem
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zazwyczaj kończy się to warzywami z patelni. Podstawą zawsze są ziemniaki, ale już pozostałe składniki są różne, w zależności od zawartości lodówki. Dziś po raz pierwszy dorzuciłam pomidora - a że na patelni znalazło się też sporo bazylii, to powiało trochę klimatem południa :) Wspaniały obiad!
Składniki na 2 osoby:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 duża cebula
pół czerwonej papryki
1 pomidor
po kilka strąków żółtej i zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
sporo świeżej bazylii
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję w dużą kostkę, cebulę i paprykę w duże kawałki, strąki fasoli na kilka części, pomidora na ósemki. Siekam też grubo liście bazylii. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone ziemniaki, lekko je solę. Przykrywam patelnię, smażę ziemniaki ok. 10 minut, mieszając w międzyczasie. Następnie dorzucam cebulę i fasolę, przykrywam i smażę do momentu, gdy cebula się zeszkli. Teraz dorzucam resztę warzyw: cukinię, paprykę, pomidora i bazylię. Lekko wszystko solę i doprawiam pieprzem, duszę na małym ogniu kolejne 10 minut. Na kilka minut przed końcem smażenia dodaję masło.
Składniki na 2 osoby:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 duża cebula
pół czerwonej papryki
1 pomidor
po kilka strąków żółtej i zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
sporo świeżej bazylii
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję w dużą kostkę, cebulę i paprykę w duże kawałki, strąki fasoli na kilka części, pomidora na ósemki. Siekam też grubo liście bazylii. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone ziemniaki, lekko je solę. Przykrywam patelnię, smażę ziemniaki ok. 10 minut, mieszając w międzyczasie. Następnie dorzucam cebulę i fasolę, przykrywam i smażę do momentu, gdy cebula się zeszkli. Teraz dorzucam resztę warzyw: cukinię, paprykę, pomidora i bazylię. Lekko wszystko solę i doprawiam pieprzem, duszę na małym ogniu kolejne 10 minut. Na kilka minut przed końcem smażenia dodaję masło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz