Szukaj na blogu

Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową

Zapraszam Cię po prosty i szybki pomysł na pyszny, domowy obiad, jakim jest potrawka z kurczaka z fasolką szparagową.
Co najlepiej zrobić, by mając w lodówce zaledwie kawałek kurczaka, nakarmić kilka osób? Najlepiej zrobić kurczaka w potrawce :) W połączeniu z warzywami, w pysznym sosie  - na pewno wszystkim posmakuje. 


Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową przepis
Składniki na 3-4 osoby:
300 g. fileta z piersi kurczaka
0,5 kg fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula
3 marchewki
2 ząbki czosnku
kawałek pora (jakieś 6-8 cm)
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki pszennej
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki śmietanki 30% (może być też 18%)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję i przygotowuję warzywa: cebulę kroję w dużą kostkę, marchewki w dość grube półplasterki, strąki fasolki na kilka kawałków każdy. Siekam czosnek, pora kroję w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią cebulę, pora i czosnek. Lekko solę, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu smażę wszystko do zeszklenia cebuli. Potem zdejmuję zawartość patelni, i wrzucam na nią kurczaka (wcześniej kroję go na duże kawałki, oprószam solą, pieprzem i mąką) - smażę krótko, tyle by się lekko zezłocił. Również zdejmuję go z patelni, a na nią wrzucam fasolkę i marchewkę. Dolewam wodę, lekko solę, przykrywam i duszę ok. 5-6 minut. W tym czasie fasolka i marchewka trochę zmiękną. Na patelnię z powrotem przekładam podduszoną cebulę z porem i czosnkiem, oraz kurczaka. Mieszam, dodaję masło, przykrywam i duszę ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiam potrawkę do smaku solą i pieprzem, dodaję koperek i śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. 



                                

                                


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger