Szukaj na blogu

Zapiekanka makaronowa z sosem bolognese

Bardzo lubię sos bolognese, czyli wspaniały, bardzo aromatyczny i wyrazisty sos pomidorowy z warzywami i mięsem. Przyznaję że kiedyś wykorzystywałam gotowca z torebki. Wydawał mi się tak idealnie przyprawiony i wyjątkowo smaczny - ale od razu mówię: to było dawno temu :) Czyli w czasach, gdy nie miałam jeszcze świadomości, ile chemii jest w gotowych sklepowych produktach, oraz że sama potrafię przygotować równie smaczny, jeśli nie lepszy sos. Warto postawić na wysokiej jakości składniki, zwłaszcza mięso, dlatego najczęściej używam wołowiny. Ilość i rodzaj dodawanych ziół zależy od naszego gustu, można go przyprawić w sposób bardziej pikantny, można go lekko zmienić i dodać mu odrobinę orientalnej nuty dodając np. małą szczyptę cynamonu czy utarte w moździerzu ziarno ziela angielskiego.
Dziś przygotowałam pyszną zapiekankę z jego udziałem, z dodatkiem mozzarelli.



Składniki (porcja na 2-3 osoby):
Sos:
200 g. gęstego koncentratu pomidorowego
1 średniej wielkości pomidor malinowy, pokrojony w kostkę
3/4 do 1 szklanki wody (w zależności od gęstości koncentratu)
1 średniej wielkości cebula
1 marchewka
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 pełna łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
10-12 posiekanych liści świeżej bazylii
3 łyżki oliwy 
sól, pieprz do smaku
0,5 kg mielonej wołowiny
dowolny makaron
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
mini-mozzarella w kulkach
tarty parmezan lub żółty ser
świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę do zeszklenia na oliwie. Gdy się zeszkli dodaję starte na grubej tarce marchew, seler i pietruszkę. Smażę je razem na małym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut. W tym czasie do garnka wlewam wodę i przekładam koncentrat pomidorowy, dodaję posiekanego pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i suszone zioła. Podgrzewam na wolnym ogniu. Do sosu pomidorowego dodaję podsmażoną cebulę z warzywami (razem z oliwą ze smażenia). Na tę samą rozgrzaną patelnię wykładam mięso, lekko je solę i smażę by straciło surowy wygląd, często mieszając by je rozdrobnić. Podsmażone przekładam do sosu, dodaję słodką paprykę, pieprz cayenne, posiekane liście bazylii, oraz sól i pieprz do smaku. W razie jeśli sos jest bardzo gęsty, dolewam jeszcze trochę wody. Gotuję go na bardzo małym ogniu ok. godziny, mieszając by nic się nie przypaliło.
W oddzielnym garnku gotuję makaron al dente, odcedzam go. Formę wcześniej natłuszczoną oliwą posypuję bułką tartą i wykładam do niej odcedzony makaron. Przekładam przygotowany sos, dodaję kulki mozzarelli, całość oprószam dodatkowo startym serem i posypuję posiekaną świeżą bazylią. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 30 minut (góra-dół), ewentualnie na chwilę włączam funkcję grilla by bardziej zarumienić górę. Podaję na gorąco.



                             

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger