Golonka z indyka w sosie piwnym
Wyjątkowo pyszne, soczyste i delikatnie mięso z indyka w gęstym, ciemnym sosie, z przyjemną nutą ciemnego piwa w tle. Sos jest intensywny, słodkawy i świetnie się z mięsem komponuje.
Składniki:
2-3 golonki z indyka
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki ciemnego piwa (użyłam piwa Guinness)
ok. 0,5 szklanki wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 duża cebula
2-3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego majeranku, polecam Skworcu
spora szczypta mielonego jałowca, polecam sklep Skworcu
spora szczypta mielonych goździków, polecam sklep Skworcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nacieram solą i pieprzem. Rozgrzewam olej w brytfance i krótko smażę golonki, by się zarumieniły. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki pokrojone w grube plastry, smażę razem kilka minut, a następnie dolewam wodę. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, przykrywam i duszę ok. pół godziny. Dodaję majeranek, jałowiec i goździki, dolewam piwo i wstępnie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Przykrywam i duszę do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia dodaję drobno posiekany czosnek. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i rozprowadzam w nim łyżeczkę mąki. Powstałą zawiesiną zagęszczam sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz