Jarzynówka na wędzonce
Pyszna zupa z dużą ilością warzyw, pachnąca wędzonką, odrobinę zakwaszona niskoprocentowym octem. Nie jest tak ciężka, jak jesienne czy zimowe zupy, ale ma ten przyjemny charakter podkreślony majerankiem i czosnkiem.
Składniki:
kawałek wędzonej kości, z mięsem
ok. 1,5 l. wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 niewielka łodyga świeżego lubczyku
2 marchewki
10 niewielkich ziemniaków
15 strąków zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka octu 3% (można pominąć)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam kość wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, i gotuję ok. 20 minut. W międzyczasie obieram i kroję warzywa: marchew w plasterki, ziemniaki w małe kawałki, strąki fasoli na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Dorzucam do garnka ziemniaki,lubczyk, fasolę i marchew, gotuję 15 minut (lubczyk po tym czasie wyjmuję). Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam do zeszklenia cebulę, a potem dosypuję mąkę i robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do garnka z warzywami, dosypuję też majeranek i dodaję posiekany drobno czosnek. Dolewam ocet, wstępnie doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, i będzie możliwe zdjęcie mięsa z kości (dodaję je w kawałkach). Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i jeszcze raz doprawiam całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz