Szukaj na blogu

Pikantna sałatka z białym tuńczykiem, jajkiem i marynowanymi ziemniakami

W trakcie tygodnia kuchni hiszpańskiej i portugalskiej w Lidlu można kupić bardzo ciekawe produkty, idealne do przygotowywania szybkich, letnich posiłków. Takim daniem na pewno jest wspaniała sałatka, składająca się z kilku składników: ziemniaków, tuńczyka i jajek, zielonej sałaty, pysznych i soczystych oliwek, doprawiona ostrym sosem.

Do jej przygotowania użyłam produktów z oferty Lidl Polska.





Składniki
2-3 jajka
3-4 niewielkie ziemniaki
1 czerwona cebula
biały tuńczyk w oliwie - Lidl Polska
zielone oliwki bez pestek, z ziołami, w oleju słonecznikowym, Lidl Polska
mieszanka sałat
posiekany szczypiorek
Marynata - sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie papryczki chili odmiany Piri-Piri, Lidl Polska
1 łyżeczka ciemnego cukru
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy Extra Virgin, Lidl Polska
Przygotowanie:
Dokładnie myję i osuszam sałatę. Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w łupinkach do miękkości. 
Przygotowuję marynatę - sos: w soku cytrynowym rozpuszczam sól i cukier, dodaję sos Piri-Piri, a na końcu oliwę. Mieszam do połączenia, doprawiam pieprzem. Gorące ziemniaki obieram, kroję w małą kostkę i wkładam do miseczki z marynatą - gdy będą ciepłe lepiej przyjmą smak. Odstawiam je na 10 minut. Na półmisku układam porwaną na kawałki sałatę, pokrojone na kawałki jajka, odsączone z oleju kawałki tuńczyka, oliwki w całości i zamarynowane kostki ziemniaczane. Całość posypuję pokrojoną drobno czerwoną cebulą, i posiekanym szczypiorkiem. Na koniec na sałatkę wlewam marynatę pozostałą po marynowaniu ziemniaków.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger