Szukaj na blogu

Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami

W jaki sposób gotujecie zupę szczawiową? Zawsze tak samo? Zastanawiałam się nad tym wczoraj, bo rozmawiałam z siostrą, jak tę zupę przygotowuje ona. Dla mojej kuchni charakterystyczne jest, że właściwie za każdym razem staram się w potrawie odnaleźć jakiś nowy smak, czyli zmieniam składniki i przyprawy. Dziś zapraszam Was na dość pikantną wersję popularnej i pysznej zupy szczawiowej!



Składniki:
1 niewielkie, mięsne żeberko wieprzowe
ok. 1,5 l. wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 średniej wielkości ziemniaków
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 cebula
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1 łyżeczka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
kilka garści świeżego szczawiu
1 niewielka zielona cukinia
duża szczypta cukru
ok. 0,5 łyżeczki curry
do smaku: sól, pieprz
domowe grzanki do zup
Przygotowanie:
W garnku zalewam żeberko wodą, lekko ją solę, dodaję licie laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem 40 minut, a następnie dodaję pokrojone ziemniaki. Gotuję razem do miękkości ziemniaków. Wyjmuję  liście laurowe i ziele angielskie, oraz żeberko - to obieram z mięsa. Miksuję zawartość garnka, dodaję posiekane mięso i cukier. Szczaw siekam drobno i dodaję do garnka. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam posiekaną drobno cebulę i smażę ją do zeszklenia, a potem dodaję bardzo drobno pokrojony boczek i smażę razem jeszcze kilka minut, by boczek się wytopił i lekko zarumienił. Potem wsypuję mąkę, mieszam, jeszcze chwilkę smażę. Całą zawartość patelni przekładam do zupy. Gotuję razem na wolnym ogniu, wstępnie doprawiam ją do smaku curry, solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju podsmażam pod przykryciem pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek - do zeszklenia cukinii. Wrzucam je do zupy. Dodaję też posiekaną drobniutko papryczkę chili, i gotuję na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiam, podaję z grzankami.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger