Szukaj na blogu

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem tzatziki

Surówka o dość zdecydowanym smaku, bo skoro z sosem tzatziki, to rzecz jasna z czosnkiem. Świetnie pasuje do smażonych i duszonych mięs, i do nich właśnie ją polecam.



Składniki:
0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości marchewka
1 mała czerwona cebula
3 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta cukru
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroję w bardzo cienkie paseczki, przekładam do miski. Obraną marchewkę ścieram na tarce (grube oczka), cebulę kroję w cieniutkie plasterki. Wszystko dokładnie mieszam. Obrane ogórki ścieram na tarce (również grube oczka), przekładam do miseczki, lekko solę i dostawiam na 5 minut. Następnie odciskam z ogórków płyn. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do ogórków razem z jogurtem, szczyptą cukru, solą i pieprzem do smaku. Mieszam dokładnie, po czym sos wlewam do miski z kapustą. Mieszam wszystko do połączenia składników.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger