Szukaj na blogu

Pyzy z farszem warzywnym

Pyzy z mięsem smakują świetnie - to wie każdy, kto jadł. A wie ktoś, jak smakują pyzy z warzywami? Postanowiłam to sprawdzić i dziś zrobiłam ziemniaczane pyzy z nadzieniem z papryki, cebuli i kapusty pekińskiej. Pyszne połączenie, na pewno jeszcze je kiedyś powtórzę.




Składniki na 8 dużych sztuk:
Ciasto:
550 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
ok. 1 szklanki mąki pszennej 
sól do smaku
Farsz:
połowa niewielkiej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 duża cebula
szczypta curry
posiekany koperek
posiekana kolendra
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję, dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im wystygnąć. 
Przygotowuję farsz: cienko kroję kapustę pekińską, paprykę i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, lekko ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia. Wtedy dorzucam pozostałe warzywa i majeranek, doprawiam też wszystko curry i pieprzem. Duszę 10 minut. Przed końcem duszenia dodaję mieloną paprykę, posiekane kolendrę i koperek. 
Ciasto: przestudzone ziemniaki przekładam do miski. Wyrównuję powierzchnię, dzielę ziemniaki na 3 równe części (jak na zdjęciu). Jedną część ziemniaków wyjmuję, a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję jajko, odłożoną część ziemniaków, sól do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników. ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam (zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto robi się rzadkie i klejące). 
Wykonanie: dzielę ciasto na 8 części, każdą spłaszczam, nakładam porcję farszu i dokładnie sklejam. Pyzy wkładam do gotującej się, osolonej wody i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.


                             

                             

                            

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger