Zapiekanka warzywna (dodatek do czystych zup)
Taka zapiekanka to rewelacyjny dodatek do zupy, zwłaszcza czystej, jak np. czerwony barszcz. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca - polecam na te jesień i zimę, co przed nami :)
Składniki na okrągłą formę, średnica 22 cm:
4 spore ziemniaki
3-4 marchewki
połowa średniej wielkości selera
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego + trochę zielonych liści
1 jajko
4 łyżki mąki z ciecierzycy (można użyć pszennej)
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej na natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Umyte warzywa obieram, a potem ścieram na grubej tarce. Dodaję jajko, przyprawy do smaku i mąkę, po czym bardzo dokładnie wszystko mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. godzinę. Zapiekanka powinna się lekko zezłocić z góry. Podaję z czystymi zupami, pokrojoną w trójkąty.
Składniki na okrągłą formę, średnica 22 cm:
4 spore ziemniaki
3-4 marchewki
połowa średniej wielkości selera
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego + trochę zielonych liści
1 jajko
4 łyżki mąki z ciecierzycy (można użyć pszennej)
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej na natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Umyte warzywa obieram, a potem ścieram na grubej tarce. Dodaję jajko, przyprawy do smaku i mąkę, po czym bardzo dokładnie wszystko mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. godzinę. Zapiekanka powinna się lekko zezłocić z góry. Podaję z czystymi zupami, pokrojoną w trójkąty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz