Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
18 września
0
ciasto francuskie
,
Co na obiad
,
impreza
,
polędwiczki
,
Święta: Boże Narodzenie
,
Święta: Wielkanoc
,
wieprzowina
Polędwiczka pieczona w cieście francuskim może być propozycją na uroczysty obiad - wygląda i smakuje wspaniale. Połączyłam ją ze słodyczą żurawiny, pachnącym wędzonym bekonem i ziołami.
Serdecznie polecam do wypróbowania.
Składniki na 2 osoby:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
1 płat gotowego ciasta francuskiego
6-8 plastrów wędzonego bekonu
1 duża cebula
1 łyżka delikatnej musztardy
garść suszonej żurawiny
kilka posiekanych liści rozmarynu
majeranek
sól, pieprz
olej
żółtko do posmarowania ciasta
biały sezam
Przygotowanie:
Obraną cebule siekam drobno i przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko ją solę, dodaję pół łyżeczki majeranku i posiekane liście rozmarynu.
Przykrywam i na małym ogniu duszę 5 minut.
Następnie dodaję żurawinę i duszę kolejne 5.
Cebula powinna być mięciutka i lekko zarumieniona, wtedy dodaję do niej musztardę, dokładnie mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso myję i dokładnie osuszam.
Mięso myję i dokładnie osuszam.
Ostrym nożem ścinam białą błonę i końcówki, po czym oprószam polędwiczkę solą, pieprzem i majerankiem.
Wcieram przyprawy, a potem przez ok. 5-6 minut obsmażam mięso na rozgrzanym oleju, obracając je w międzyczasie.
Podsmażone na rumiano odkładam na chwilę, by lekko przestygło.
Na płaskiej desce rozkładam plastry bekonu tak, by jeden zachodził lekko na drugi.
Na nich układam polędwiczkę, na górę wykładam cebulę z żurawiną i musztardą. Zawijam plastry bekonu, by stworzyć roladę.
Następnie rozkładam płat ciasta francuskiego (wcześniej docinam go tak, by był trochę dłuższy niż rolada) i na nim układam przygotowane mięso.
Zawijam polędwiczkę w ciasto (staram się to zrobić ściśle) i układam ją miejscem łączenia do dołu na wyłożonej papierem blaszce.
Nacinam ozdobnie ciasto, pędzelkiem smaruję całość rozbełtanym żółtkiem, posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut (góra-dół, środkowy poziom).
Po upieczeniu zostawiam polędwiczkę na 10 minut w uchylonym piekarniku, i dopiero wtedy kroję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz