Szukaj na blogu

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Polędwiczka pieczona w cieście francuskim może być propozycją na uroczysty obiad - wygląda i smakuje wspaniale. Połączyłam ją ze słodyczą żurawiny, pachnącym wędzonym bekonem i ziołami. 
Serdecznie polecam do wypróbowania.





Składniki na 2 osoby:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 
1 płat gotowego ciasta francuskiego
6-8 plastrów wędzonego bekonu
1 duża cebula
1 łyżka delikatnej musztardy
garść suszonej żurawiny
kilka posiekanych liści rozmarynu
majeranek
sól, pieprz
olej
żółtko do posmarowania ciasta
biały sezam 
Przygotowanie:
Obraną cebule siekam drobno i przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko ją solę, dodaję pół łyżeczki majeranku i posiekane liście rozmarynu. 
Przykrywam i na małym ogniu duszę 5 minut. 
Następnie dodaję żurawinę i duszę kolejne 5. 
Cebula powinna być mięciutka i lekko zarumieniona, wtedy dodaję do niej musztardę, dokładnie mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso myję i dokładnie osuszam. 
Ostrym nożem ścinam białą błonę i końcówki, po czym oprószam polędwiczkę solą, pieprzem i majerankiem. 
Wcieram przyprawy, a potem przez ok. 5-6 minut obsmażam mięso na rozgrzanym oleju, obracając je w międzyczasie. 
Podsmażone na rumiano odkładam na chwilę, by lekko przestygło. 
Na płaskiej desce rozkładam plastry bekonu tak, by jeden zachodził lekko na drugi. 
Na nich układam polędwiczkę, na górę wykładam cebulę z żurawiną i musztardą. Zawijam plastry bekonu, by stworzyć roladę. 
Następnie rozkładam płat ciasta francuskiego (wcześniej docinam go tak, by był trochę dłuższy niż rolada) i na nim układam przygotowane mięso. 
Zawijam polędwiczkę w ciasto (staram się to zrobić ściśle) i układam ją miejscem łączenia do dołu na wyłożonej papierem blaszce. 
Nacinam ozdobnie ciasto, pędzelkiem smaruję całość rozbełtanym żółtkiem, posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut (góra-dół, środkowy poziom). 
Po upieczeniu zostawiam polędwiczkę na 10 minut w uchylonym piekarniku, i dopiero wtedy kroję. 
Jeśli po ukrojeniu okaże się, że mięso jest zbyt surowe, zawijam polędwiczkę w papier do pieczenia i piekę jeszcze ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu.





                             





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger