Szukaj na blogu

Kotlety z selera

Zdrowa i lekka alternatywa dla kotletów mięsnych, czyli delikatne i pyszne kotlety z selera, ziemniaków i gotowanych jajek. Smakują wspaniale z różnymi sosami (u nas królował sos barbecue, polecam domowy).


Składniki na 10-12 kotletów:
2 spore selery
3 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
posiekany szczypiorem wg uznania
kilka liści lubczyku, posiekanych (lub suszony lubczyk)
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta curry
pieprz ziołowy
sól 
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Myję ziemniaki i selery; selery obieram. 
Gotuję warzywa do miękkości (jednak mają być jędrne, a nie rozgotowane). 
Gdy przestygną ścieram je razem z jajkami na tarce o grubych oczkach. 
Dodaję surowe jajko, posiekane zioła i przyprawy do smaku. 
Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. 
Każdy panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron na złoto. 
Podaję z ulubionymi sosami.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger