Kotlety z selera
Zdrowa i lekka alternatywa dla kotletów mięsnych, czyli delikatne i pyszne kotlety z selera, ziemniaków i gotowanych jajek. Smakują wspaniale z różnymi sosami (u nas królował sos barbecue, polecam domowy).
2 spore selery
3 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
posiekany szczypiorem wg uznania
kilka liści lubczyku, posiekanych (lub suszony lubczyk)
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta curry
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Myję ziemniaki i selery; selery obieram.
Gotuję warzywa do miękkości (jednak mają być jędrne, a nie rozgotowane).
Gdy przestygną ścieram je razem z jajkami na tarce o grubych oczkach.
Dodaję surowe jajko, posiekane zioła i przyprawy do smaku.
Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
Każdy panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz