Por duszony z selerem i śliwkami
Bardzo lubię słodycz pora uduszonego na maśle. Moim zdaniem idealnie pasują do niego owoce (również suszone), idealnie komponuje się z masłem i korzennymi przyprawami. Dziś połączyłam go też z selerem, który jest również bardzo delikatny po uduszeniu.
Składniki:
kilka niewielkich porów
połowa średniej wielkości selera
6-8 słodkich śliwek węgierek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myję. Pory kroję na plasterki, selera w cienkie paseczki, ze śliwek usuwam pestki (śliwki w połówkach). W rondlu rozgrzewam olej i masło, wrzucam selera, lekko go solę i podsmażam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, by lekko zmiękł. Następnie dorzucam pora i śliwki, przykrywam rondel i duszę na wolnym ogniu do czasu, gdy seler będzie zupełnie miękki a śliwki się rozpadną. Doprawiam całość do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową, dodaję posiekaną pietruszkę. Duszę jeszcze chwile, by smaki się połączyły. Podaję na gorąco.
Składniki:
kilka niewielkich porów
połowa średniej wielkości selera
6-8 słodkich śliwek węgierek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myję. Pory kroję na plasterki, selera w cienkie paseczki, ze śliwek usuwam pestki (śliwki w połówkach). W rondlu rozgrzewam olej i masło, wrzucam selera, lekko go solę i podsmażam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, by lekko zmiękł. Następnie dorzucam pora i śliwki, przykrywam rondel i duszę na wolnym ogniu do czasu, gdy seler będzie zupełnie miękki a śliwki się rozpadną. Doprawiam całość do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową, dodaję posiekaną pietruszkę. Duszę jeszcze chwile, by smaki się połączyły. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz