Szukaj na blogu

Panierowany kalafior - kotlety

Kalafior i bułka tarta - znaczy: pyszne :) A kalafior, bułka tarta i jajko? To oznacza jeszcze pyszniejsze, bo chrupiące i rumiane :) Znacie taki sposób na przygotowanie tego warzywa?
W jesiennym nastroju podałam go z duszonymi kurkami.  

 
 
Składniki:
1 niewielki, najlepiej mocno zbity kalafior
jajka
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie myję i odkładam na pół godziny do osuszenia. Następnie ostrym nożem przekrajam go na pół, i kroję w plastry ok. 0,5 cm grubości, uważając by się nie kruszyły i nie łamały (pozostałości wykorzystuję do zupy). Plastry delikatnie przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju i smażę po 2 minuty z każdej strony (do lekkiego zrumienienia). Podsmażone plastry za pomocą łopatki delikatnie zdejmuję z patelni. Oprószam je solą i pieprzem. W głębokim talerzu mieszam widelcem jajko, na płaski talerz wysypuję bułkę tartą. Delikatnie panieruję plastry najpierw w jajku, a potem w bułce, powtarzam czynność. Tak przygotowane smażę na rumiano z obu stron. Podaję na gorąco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger