Sos do pizzy (z pomidorami i cukinią)
Pyszny sos przygotowany z pomidorów i cukinii, który sprawdzi się nie tylko przy pieczeniu pizzy, ale może być też bazą zupy, sosem do makaronu czy zapiekanek.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg młodej, zielonej cukinii (jeśli jest starsza i ma dużo pestek, należy się ich przed ważeniem pozbyć)
2 spore ząbki czosnku
sól do smaku
ciemny cukier do smaku
kilka łyżek sosu Worcestershire (lub odrobina octu winnego)
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Pomidory myję i obieram ze skórki (jeśli nie schodzi łatwo, nacinam je lekko na czubku i sparzam wrzątkiem przez 10 sekund), a następnie kroję i przekładam do płaskiego, szerokiego garnka. Podgrzewam je przez kilka minut, a potem blenduję. Płyn przelewam przez sitko z powrotem do garnka, pozbywając się nasion. Umyte cukinie ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do pomidorów - ja starłam je ze skórką, ale jeśli chcecie by sos był bardziej czerwony, obierzcie je przez ścieraniem). Dodaję zioła, sól i cukier. Gotuję wszystko na małym ogniu ok. 20 minut, potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sos Worcestershire (lub odrobinę octu). Gotuję jeszcze 10 minut, przekładam do słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg młodej, zielonej cukinii (jeśli jest starsza i ma dużo pestek, należy się ich przed ważeniem pozbyć)
2 spore ząbki czosnku
sól do smaku
ciemny cukier do smaku
kilka łyżek sosu Worcestershire (lub odrobina octu winnego)
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Pomidory myję i obieram ze skórki (jeśli nie schodzi łatwo, nacinam je lekko na czubku i sparzam wrzątkiem przez 10 sekund), a następnie kroję i przekładam do płaskiego, szerokiego garnka. Podgrzewam je przez kilka minut, a potem blenduję. Płyn przelewam przez sitko z powrotem do garnka, pozbywając się nasion. Umyte cukinie ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do pomidorów - ja starłam je ze skórką, ale jeśli chcecie by sos był bardziej czerwony, obierzcie je przez ścieraniem). Dodaję zioła, sól i cukier. Gotuję wszystko na małym ogniu ok. 20 minut, potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sos Worcestershire (lub odrobinę octu). Gotuję jeszcze 10 minut, przekładam do słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz