Szynka duszona w sosie marchewkowym
Zawiesisty, słodkawy, ale jednocześnie pikantny sos przygotowałam na bazie warzyw, z którymi dusiłam mięso. Ma piękny kolor i wyrazisty smak.
Składniki:
kilka plastrów surowej szynki wieprzowej
1 cebula
1 pietruszka
2 spore marchewki
gałązka lubczyku
2 gałązki tymianku
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki musztardy ziołowej
1 do 1,5 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oprószam solą, pieprzem i mąką, i obsmażam na rozgrzanym oleju, by się zrumieniło z obu stron. Mięso zdejmuję z patelni, przekładam do rondla, dodaję przekrojone na pół marchewki i pietruszkę, dokładam po gałązce tymianku i lubczyku, zalewam wodą i duszę na małym ogniu. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, smażę ją do lekkiego zrumienienia i również przekładam do rondla. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem, i duszę wszystko do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z rondla (usuwam również wygotowane gałązki lubczyku i tymianku), a resztę miksuję, by uzyskać gładki sos. Przekładam mięso z powrotem, dodaję musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drugą gałązkę tymianku i sos sojowy. Duszę 10-15 minut, na koniec jeszcze raz doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz