Szukaj na blogu

Pizza chlebowa z kiełbasą dymioną i zieloną cukinią

Goście wyjechali, czas wrócić do normalnego życia :) Ale rozleniwiłam się trochę przez ten tydzień, a że jeszcze dziś niedziela, i że za oknem pewnie ze 30 stopni, to nikt by mnie nie namówił do jakiegoś skomplikowanego obiadu. Dlatego - pizza! Ale za to jaka - na chlebowym cieście, z dużą ilością sera, soczystą cukinią i bardzo aromatyczną kiełbasą.
Taka smaczna, że hej! Prosty i czysty smak, trochę jakbyście jedli ciepłą pajdę ledwie upieczonego chleba ze wspaniałą domową kiełbaską, musztardą (no i zielem, czyli cukinią - dla zdrowia rzecz jasna :) ) 
Polecam przy okazji wędliny, które właśnie okrywam - jestem zachwycona smakiem wszystkich, których w ciągu ostatnich kilku dni miałam okazję spróbować. Firma Hańderek - znacie?




Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
15 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
duża szczypta soli (do smaku)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
kiełbasa dymiona Hańderek
1-2 młode, zielone cukinie
musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
tarta mozzarella
oliwa
sól, pieprz, majeranek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
mleko do posmarowania boków ciasta
Przygotowanie
Dokładnie natłuszczam formę i oprószam ją mąką, odstawiam na bok.
Pokruszone drożdże ucieram z miodem na płynną pastę. Dodaję łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, mieszam by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsypuję obie mąki, przelewam pastę drożdżową, dodaję sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrabiam przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuję je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przekładam placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta smaruję cienką warstwą musztardy, oprószam majerankiem, posypuję połową sera i układam plasterki kiełbasy. Następnie układam dość cienkie plasterki cukinii, oprószam je solą i pieprzem i lekko polewam oliwą. Całość ponownie posypuję serem. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy smaruję mlekiem (pędzelkiem).



                             

                             

                             


                             

                             

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger