Ryba duszona z warzywami i mango
Kto jadł, ten bardzo chwalił dzisiejszy obiad. I rzeczywiście był bardzo dobry. Miałam okazję przygotować świeżą, pyszną rybę (zasługa Taty), a że miałam też dostęp do warzyw prosto z ogródka, to z nimi właśnie ją połączyłam. Filety z klenia, najpierw krótko przesmażone, dusiły się w bardzo aromatycznym sosie z warzyw korzeniowych i ziół, z dodatkiem przyjemnie odświeżającego smak mango. Polecam tę wersję wszystkim, którzy kochają rybę!
Specjalnie nie napisałam w tytule, że to był duszony kleń, bo możesz użyć innej ryby.
Składniki:
1 kg filetów z dowolnej ryby (u mnie kleń)
2-3 marchewki
2-3 pietruszki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 niewielki por (jasna część)
niewielki kawałek selera
pół dojrzałego mango
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
2-3 liście świeżej mięty
1-2 gałązki świeżego tymianku
olej do smażenia
2 łyżki masła
0,5 do 1 szklanki wywaru warzywnego
mąka do oprószenia ryby
Przygotowanie:
Filety dokładnie myję i osuszam.
Wszystkie oprószam solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam rybę z obu stron, po czym przekładam ją na talerz.
Na patelnię wrzucam posiekane dość drobno warzywa: marchew i pietruszkę w plastry, cebulę w piórka, pora w plasterki. Dokładam gałązki tymianku i smażę przez ok. 10 minut pod przykryciem, mieszając kilka razy. Dokładam masło i pokrojone w małą kostkę mango, na warzywach układam wcześniej usmażoną rybę. Posypuję ją posiekaną natką i miętą, dolewam cześć wywaru i duszę pod przykryciem, na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz