Leniwe kopytka
Co jakiś czas bardzo chętnie robię jakieś kluseczki czy kopytka, i podobnie jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka, tak i dziś z wielkim apetytem taki obiad zjadam. Dziś przygotowałam kopytka z twarogiem, czyli leniwe, które cudownie smakują polane rozpuszczonym masełkiem i posypane cukrem. Też lubicie je w takiej postaci?
Składniki:
650 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
150 g. twarogu z wiaderka
150 g. mąki pszennej
1 jajko
sól
masło do polania
cukier do posypania
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłe ziemniaki (ugotowane w osolonej wodzie) dokładnie duszę widelcem albo przepuszczam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję jajko, twaróg i mąkę, mieszam łyżką do połączenia. Następnie przekładam ciasto na mocno podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam bardzo krótko. Dzielę ciasto na kilka części, formuję z nich wałeczki i ostrym nożem tnę na kopytka. Surowe kopytka wrzucam do osolonego wrzątku (najlepiej gotować je w szerokim, płaskim garnku) i gotuję 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję polane masłem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz