Szukaj na blogu

Leniwe kopytka

Co jakiś czas bardzo chętnie robię jakieś kluseczki czy kopytka, i podobnie jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka, tak i dziś z wielkim apetytem taki obiad zjadam. Dziś przygotowałam kopytka z twarogiem, czyli leniwe, które cudownie smakują polane rozpuszczonym masełkiem i posypane cukrem. Też lubicie je w takiej postaci?




Składniki:
650 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
150 g. twarogu z wiaderka
150 g. mąki pszennej
1 jajko
sól
masło do polania
cukier do posypania
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłe ziemniaki (ugotowane w osolonej wodzie) dokładnie duszę widelcem albo przepuszczam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję jajko, twaróg i mąkę, mieszam łyżką do połączenia. Następnie przekładam ciasto na mocno podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam bardzo krótko. Dzielę ciasto na kilka części, formuję z nich wałeczki  i ostrym nożem tnę na kopytka. Surowe kopytka wrzucam do osolonego wrzątku (najlepiej gotować je w szerokim, płaskim garnku) i gotuję 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję polane masłem i posypane cukrem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger