Szukaj na blogu

Karkówka wolno pieczona (z goździkami)

Wyjątkowo krucha i delikatna karkówka pieczona w temperaturze 150 stopni, doskonała zarówno na zimno, do kanapek, jak i na gorąco. 




Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1 do 1,5 płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
1,5 łyżki majeranku, polecam Skworcu
1 łyżka czosnku granulowanego, polecam Skworcu
1 łyżka słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
1 łyżka suszonego lubczyku, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki mielonych goździków, polecam Skworcu
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy, olej i wodę dokładnie mieszam, by powstała gęsta pasta. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram przyprawami, zawijam szczelnie w folię i odkładam do lodówki na 24 godziny. Następnie piekę ją w folii aluminiowej w temperaturze 150 stopni C. przez 3 godziny. Upieczone mięso zostawiam na noc w piekarniku, a potem schładzam w lodówce. Kroję schłodzoną.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger