Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką
Te kotlety są wyjątkowo delikatne i aksamitne w smaku.
1 kg ziemniaków
1 pełna łyżeczka masła
1 żółtko
1 białko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 plastry dobrej szynki
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, gorące duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 plastry dobrej szynki
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, gorące duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Dodaję masło i dokładnie mieszam.
W międzyczasie obieram i drobniutko siekam cebulę, smażę ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia.
Cebulę przekładam do ziemniaków.
Dodaję żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Białko ubijam na sztywną panię i łączę ją delikatnie z ziemniakami, a na końcu stopniowo mieszam z mąką - ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki.
Kulki spłaszczam, każdą panieruję lekko w bułce tartej i układam na średnio rozgrzanym oleju.
Smażę z obu stron po kilka minut, na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz