Szukaj na blogu

Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Te kotlety są wyjątkowo delikatne i aksamitne w smaku.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 pełna łyżeczka masła
1 żółtko
1 białko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 plastry dobrej szynki 
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, gorące duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.  
Dodaję masło i dokładnie mieszam. 
W międzyczasie obieram i drobniutko siekam cebulę, smażę ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia. 
Cebulę przekładam do ziemniaków. 
Dodaję żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. 
Białko ubijam na sztywną panię i łączę ją delikatnie z ziemniakami, a na końcu stopniowo mieszam z mąką - ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. 
Kulki spłaszczam, każdą panieruję lekko w bułce tartej i układam na średnio rozgrzanym oleju. 
Smażę z obu stron po kilka minut, na rumiano. 
Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.  




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger