Szukaj na blogu

Makaron penne z cukinią, indykiem i gorgonzolą

Ten obiad, pyszny i sycący, zrobisz w ok. 20 minut. W czasie gdy będzie się gotował makaron, przygotujesz na jednej patelni resztę składników; potem tylko wszystko połączysz i gotowe. Brzmi dobrze? W takim razie do dzieła!




Składniki (porcja dla 2 osób)
ok. 150-200 g. fileta z piersi indyka
1 mała cukinia
2 szalotki lub 1 mała cebula
ok. 50 g. sera gorgonzola 
pół szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
200 g. makaronu penne
posiekana natka pietruszki do smaku (1-2 łyżki)
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje:
- kroję indyka w kostkę ok. 2 cm 
- cukinię wzdłuż na pół, a potem na plasterki
- szalotki/cebulę w piórka
Mięso i plasterki cukinii oprószam solą i pieprzem, a potem mąką. Mieszam, przekładam indyka na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i podsmażam mieszając przez ok. 3 minuty. Zsuwam mięso na połowę patelni, dodaję cukinię i smażę kolejne 3 minuty. Jako ostatnią dorzucam szalotkę, wszystko mieszam do połączenia, podsmażam 5 minut. 
Ugotowany makaron odcedzam, po czym dorzucam na patelnię, dodaję też pokruszony ser. Dolewam mleko, mieszam przez chwilę, podgrzewając, by ser się rozpuścił. Doprawiam so smaku natką pietruszki, solą i pieprzem. Od razu podaję.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger