Szukaj na blogu

Pasztet warzywny z grzybami

Pasztet czy zapiekanka - bo i na zimno, i na gorąco smakuje cudownie. Obiadowo, albo na kanapki: tak niewiele trzeba, żeby powstało pyszne danie!



Składniki:
1 duży seler
1 duża marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
do smaku: sól, pieprz, można dodać szczyptę curry, kmin rzymski
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki
Przygotowanie:
Selera i marchew, po dokładnym wyszorowaniu szczoteczką, gotuję w lekko osolonej wodzie - do miękkości. Gdy przestygnie, obieram je i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Grzyby zalewam w miseczce wrzątkiem przykrywam, odstawiam na 15 minut, po czym odsączam na sicie i drobno kroję, dodaję do warzyw. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na 3 łyżkach oleju; po czym wszystko przekładam do startych warzyw. Wbijam jajka, dodaję bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiam masę.
Foremkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam masę, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 60 minut (góra-dół, środkowy pozom piekarnika, bez termoobiegu).
Jeśli pasztet będzie na kanaki, kroję go po całkowitym schłodzeniu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger