Pasztet warzywny z grzybami
Pasztet czy zapiekanka - bo i na zimno, i na gorąco smakuje cudownie. Obiadowo, albo na kanapki: tak niewiele trzeba, żeby powstało pyszne danie!
Składniki:
1 duży seler
1 duża marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
do smaku: sól, pieprz, można dodać szczyptę curry, kmin rzymski
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Przygotowanie:
Selera i marchew, po dokładnym wyszorowaniu szczoteczką, gotuję w lekko osolonej wodzie - do miękkości.
Składniki:
1 duży seler
1 duża marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
do smaku: sól, pieprz, można dodać szczyptę curry, kmin rzymski
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Przygotowanie:
Selera i marchew, po dokładnym wyszorowaniu szczoteczką, gotuję w lekko osolonej wodzie - do miękkości.
Gdy przestygnie, obieram je i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Grzyby zalewam w miseczce wrzątkiem przykrywam, odstawiam na 15 minut, po czym odsączam na sicie i drobno kroję, dodaję do warzyw.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na 3 łyżkach oleju; po czym wszystko przekładam do startych warzyw.
Wbijam jajka, dodaję bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrabiam masę.
Foremkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą.
Foremkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą.
Wykładam masę, wyrównuję powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz