Szukaj na blogu

Zupa czosnkowa z maślanką

Niech nie przeraża Cię ta nazwa, ani skład mojej zupy, bo choć rzeczywiście ilość czosnku w niej może wydawać się ogromna, to efekt końcowy prawdopodobnie Cię zaskoczy. Smak zupy jest bardzo łagodny i delikatny, i jestem przekonana, że polubią ją nawet dzieci.



Składniki:
1 l. wody
2-3 niewielkie kostki wieprzowe, np. żeberka
1 spora cebula
3 średnie pietruszki
pół niewielkiego selera
1 średni ziemniak
1 duża główka czosnku + dodatkowo 2-3 ząbki
1 szklanka maślanki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego (warto zapamiętać ile jest ich w zupie, bo trzeba je wyjąć przed miksowaniem)
duża szczypta świeżo startej skórki z cytryny (na drobnej tarce)
2 łyżki oleju
posiekany koperek
podprażone na suchej patelni nasiona dyni (łuskane)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myję i obieram, po czym: pietruszkę, ziemniaka i selera kroję na kawałki, a cebulę w kostkę. Żeberka przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone pietruszkę, ziemniaka i selera. Dodaję pół łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem. W międzyczasie podsmażam do zeszklenia cebulę na dwóch łyżkach oleju - podsmażoną przekładam do zupy. 
Na gorącej patelni układam przekrojoną główkę czosnku i zostawiam ją na ok. 10 minut pod pokrywką  - czosnek zmięknie i wtedy można go będzie łatwo wyłuskać z łupinek. Dodaję go do zupy.
Wszystko gotuję na małym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy wyjmuję żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, dolewam maślankę i wszystko razem dokładnie miksuję. Zupę doprawiam solą, pieprzem, skórką z cytryny i dodatkowo przeciśniętym przez praskę surowym czosnkiem - ilość wg uznania.
Podaję posypaną prażoną dynią i posiekanym koperkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger