Szukaj na blogu

Burgery wołowe z jajkiem i pieczarkami

Moje burgery przygotowałam na patelni, ale można też upiec je w piekarniku. To bardzo proste, a efektowne i pełne smaku danie!



Składniki na 4 porcje:
400 g. mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko 
sól i pieprz do smaku
5 łyżek zimnej wody
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
Dodatkowo:
4 małe jajka
2,3 pieczarki
posiekana natka pietruszki do posypania 
posiekana papryczka chili do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę, jajko, zimną wodę, natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Wyrabiam masę dłonią przez kilka minut, aż wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Masę dzielę na 4 porcje, a każdej formuję okrągłego, spłaszczonego kotleta, a potem delikatnie wciskam środek i formuję boki - tak by powstała miseczka (w tym miejscu będzie wbite jajko). 
Pieczarki kroję na plasterki i podsmażam do lekkiego zezłocenia (z odrobiną soli) na niewielkiej ilości oleju. Zdejmuję z patelni i odkładam na bok. Na rozgrzanej patelni (dolewam trochę więcej oleju) układam przygotowane burgery, w środek każdego nakładam po 2-3 plasterki pieczarek. Smażę ok. 5 minut - mięso powinno zmienić kolor mniej więcej do połowy wysokości. Wtedy ostrożnie wbijam jajka we wgłębienia z pieczarkami. Jajko oprószam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki i posiekaną chili (jeśli białko spłynie, nic nie szkodzi, ważne żeby żółtko zostało na kotlecie). Przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i smażę jeszcze 8-10 minut - żółtko powinno zostać płynne. 
Od razu podaję, np. na sałatce z rukoli i pomidorków koktajlowych.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger