Proste curry z kurczakiem, kalafiorem i brokułem
To prosta wersja hinduskiej potrawy, którą szybko przygotujesz na patelni.
Mięciutkie i delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z jędrnymi kawałkami warzyw, w aksamitnym, słodko-pikantnym sosie smakuje po prostu wspaniale z ryżem czy makaronem.
O charakterystycznym smaku decyduje tu kilka przypraw: kardamon, curry, czosnek i świeża kolendra - jeśli tej nie lubisz, możesz zastąpić ją natką pietruszki.
Nasz obiad przygotowałam na mojej ulubionej patelni od Zwieger.
Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g. fileta z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego (można użyć oleju, wtedy 3 łyżki)
1 średniej wielkości cebula
pół niewielkiego brokuła
pół lub niej małego kalafiora
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
3/4 szklanki mleka 3,2 % lub słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
3 ziarna kardamonu lub szczypta mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mieszanki curry
posiekana świeża kolendra do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w niewielką kostkę i razem z ziarnami kardamonu przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażam, mieszając, do zeszklenia cebuli.
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem oraz mąką. Dodaję na patelnię, podsmażam do momentu, gdy mięso się zezłoci. Wtedy dodaję na patelnię rozdrobnione na różyczki kalafior i brokuł, przykrywam patelnię i na podsmażam 5 minut. Dolewam mleko/śmietankę, zmniejszam moc palnika, duszę 15-20 minut, mieszając. Mięso powinno być miękkie, a warzywa jędrne. Pod koniec duszenia dodaję posiekany drobno czosnek i papryczkę chili, doprawiam curry i posiekaną kolendrą.
Mięciutkie i delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z jędrnymi kawałkami warzyw, w aksamitnym, słodko-pikantnym sosie smakuje po prostu wspaniale z ryżem czy makaronem.
O charakterystycznym smaku decyduje tu kilka przypraw: kardamon, curry, czosnek i świeża kolendra - jeśli tej nie lubisz, możesz zastąpić ją natką pietruszki.
Nasz obiad przygotowałam na mojej ulubionej patelni od Zwieger.
Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g. fileta z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego (można użyć oleju, wtedy 3 łyżki)
1 średniej wielkości cebula
pół niewielkiego brokuła
pół lub niej małego kalafiora
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
3/4 szklanki mleka 3,2 % lub słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
3 ziarna kardamonu lub szczypta mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mieszanki curry
posiekana świeża kolendra do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w niewielką kostkę i razem z ziarnami kardamonu przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażam, mieszając, do zeszklenia cebuli.
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem oraz mąką. Dodaję na patelnię, podsmażam do momentu, gdy mięso się zezłoci. Wtedy dodaję na patelnię rozdrobnione na różyczki kalafior i brokuł, przykrywam patelnię i na podsmażam 5 minut. Dolewam mleko/śmietankę, zmniejszam moc palnika, duszę 15-20 minut, mieszając. Mięso powinno być miękkie, a warzywa jędrne. Pod koniec duszenia dodaję posiekany drobno czosnek i papryczkę chili, doprawiam curry i posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz