Kotlety z indyka w cieście z białym sezamem
Kotleciki są przepyszne i bardzo soczyste. Do ciasta dodałam startą cebulę i sos sojowy, więc mają wyrazisty, przyjemy smak. Panierka z sezamu też robi świetną robotę :)
Składniki:
ok. 600 g. fileta z indyka
sól ziołowa/lub sól i pieprz
Ciasto:
1 duże jajko
1 pełna łyżeczka cebuli startej na drobnej tarce
2 czubate łyżki mąki pszennej
2,3 łyżki ciemnego sosu sojowego
ok. 1/3 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
biały sezam
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kotlety grubości ok. 1 cm, oprószam z obu stron solą ziołową/solą i pieprzem. W miseczce mieszam dokładnie składniki ciasta, regulując gęstość mlekiem - ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na płaski talerzyk wysypuję porcję sezamu (trzeba będzie go uzupełniać), rozgrzewam olej na patelni (średnia ilość, nie może go być zbyt mało). Przyprawione kawałki mięsa przekładam do miseczki z ciastem i mieszam, żeby się nim pokryły. Następnie, po kolei, każdy panieruję w sezamie - ten zachowuje się inaczej niż bułka tarta, bo mniej pochłania wilgoć. Po prostu każdy kawałek mięsa na chwilkę kładę na sezamie, od razu odwracam na drugą stronę i przenoszę na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę z obu stron po 3-4 minuty, do zezłocenia (dla pewności można usmażone kotleciki przełożyć do miseczki i od razu gdy są gorące, przykryć ją szczelnie; pozostawiając kotlety na kilka minut w dodatkowym cieple).
Składniki:
ok. 600 g. fileta z indyka
sól ziołowa/lub sól i pieprz
Ciasto:
1 duże jajko
1 pełna łyżeczka cebuli startej na drobnej tarce
2 czubate łyżki mąki pszennej
2,3 łyżki ciemnego sosu sojowego
ok. 1/3 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
biały sezam
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kotlety grubości ok. 1 cm, oprószam z obu stron solą ziołową/solą i pieprzem. W miseczce mieszam dokładnie składniki ciasta, regulując gęstość mlekiem - ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na płaski talerzyk wysypuję porcję sezamu (trzeba będzie go uzupełniać), rozgrzewam olej na patelni (średnia ilość, nie może go być zbyt mało). Przyprawione kawałki mięsa przekładam do miseczki z ciastem i mieszam, żeby się nim pokryły. Następnie, po kolei, każdy panieruję w sezamie - ten zachowuje się inaczej niż bułka tarta, bo mniej pochłania wilgoć. Po prostu każdy kawałek mięsa na chwilkę kładę na sezamie, od razu odwracam na drugą stronę i przenoszę na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę z obu stron po 3-4 minuty, do zezłocenia (dla pewności można usmażone kotleciki przełożyć do miseczki i od razu gdy są gorące, przykryć ją szczelnie; pozostawiając kotlety na kilka minut w dodatkowym cieple).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz