Kolorowe placki z chleba tostowego (sposób na czerstwe pieczywo)
Mam dla Ciebie pomysł na bardzo szybkie, bardzo smaczne i na dodatek śmiesznie tanie danie. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
Możesz dodać inne warzywa niż ja, wykorzystaj pieczarki albo kukurydzę, możesz te je wzbogacić dodatkiem startego żółtego sera - na pewno będzie smacznie :)
Składniki na 5 placków:
3 duże kromki chleba tostowego (mogą być czerstwe), może być inne pieczywo
2 duże jajka
pół małej cebuli
2-3 plastry szynki lub innej wędliny (można pominąć)
po kawałku: czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kromki chleba kroję w kostkę wielkości ok. 1 cm, przekładam do miski. Wbijam jajka, dokładnie mieszam, odstawiam na 5-10 minut (jeśli chleb jest czerstwy, na dłużej). Chleb powinien zupełnie zmięknąć.
Szynkę i warzywa kroję w drobną kostkę, dodaję do namoczonego chleba razem z posiekanym szczypiorkiem, dokładnie mieszam. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Smażę na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron. Uwaga, placki najlepiej delikatnie obracać szeroką łopatką.
Możesz dodać inne warzywa niż ja, wykorzystaj pieczarki albo kukurydzę, możesz te je wzbogacić dodatkiem startego żółtego sera - na pewno będzie smacznie :)
Składniki na 5 placków:
3 duże kromki chleba tostowego (mogą być czerstwe), może być inne pieczywo
2 duże jajka
pół małej cebuli
2-3 plastry szynki lub innej wędliny (można pominąć)
po kawałku: czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kromki chleba kroję w kostkę wielkości ok. 1 cm, przekładam do miski. Wbijam jajka, dokładnie mieszam, odstawiam na 5-10 minut (jeśli chleb jest czerstwy, na dłużej). Chleb powinien zupełnie zmięknąć.
Szynkę i warzywa kroję w drobną kostkę, dodaję do namoczonego chleba razem z posiekanym szczypiorkiem, dokładnie mieszam. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Smażę na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron. Uwaga, placki najlepiej delikatnie obracać szeroką łopatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz