Klopsiki z szynki w sosie pieczarkowym
Klopsiki są uduszone w pieczarkowym sosie, ale też same zawierają pieczarki, dzięki czemu całe danie jest wyraziste w smaku. Bardzo pasuje do makaronu!
Składniki:
400 g. mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 niewielka cebula
1 jajko
10-12 dużych pieczarek + 3 do mięsa
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku
1 l. wody
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej + 1 do panierowania klopsów
1-2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dodaję liść laurowy i startą na grubej tarce marchew. Wsypuję łyżeczkę soli, zagotowuję.
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę kroję drobniutko i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju (wystarczy 1 łyżka),a potem dodaję do niej 3 pieczarki starte na tarce z grubymi oczkami. Smażę jeszcze przez kilka minut i całość przekładam do mięsa. Dodaję jajko, dokładnie mieszam, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Wyrabiam dokładnie, aż masa będzie kleista i jednolita; formuję 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Kulki panieruję delikatnie w mące, otrząsając jej nadmiar, i obsmażam z każdej strony na rumiano (znów niewiele oleju), przekładam do garnka z wywarem. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie kroję w małą kostkę resztę pieczarek; podsmażam je na oleju (niewiele) do odparowania wody, przekładam do garnka. Wszystko duszę ok. 25-30 minut.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, na gorące wrzucam łyżkę mąki, mieszając smażę przez kilka minut. Następnie na zasmażkę wlewam 1-2 chochelki sosu, mieszam do powstania jednolitej zawiesiny; i przelewam wszystko do garnka. Jeszcze chwilę podgrzewam (w razie potrzeby można sos odrobinę rozwodnić wrzątkiem). Doprawiam sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą.
Składniki:
400 g. mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 niewielka cebula
1 jajko
10-12 dużych pieczarek + 3 do mięsa
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku
1 l. wody
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej + 1 do panierowania klopsów
1-2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dodaję liść laurowy i startą na grubej tarce marchew. Wsypuję łyżeczkę soli, zagotowuję.
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę kroję drobniutko i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju (wystarczy 1 łyżka),a potem dodaję do niej 3 pieczarki starte na tarce z grubymi oczkami. Smażę jeszcze przez kilka minut i całość przekładam do mięsa. Dodaję jajko, dokładnie mieszam, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Wyrabiam dokładnie, aż masa będzie kleista i jednolita; formuję 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Kulki panieruję delikatnie w mące, otrząsając jej nadmiar, i obsmażam z każdej strony na rumiano (znów niewiele oleju), przekładam do garnka z wywarem. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie kroję w małą kostkę resztę pieczarek; podsmażam je na oleju (niewiele) do odparowania wody, przekładam do garnka. Wszystko duszę ok. 25-30 minut.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, na gorące wrzucam łyżkę mąki, mieszając smażę przez kilka minut. Następnie na zasmażkę wlewam 1-2 chochelki sosu, mieszam do powstania jednolitej zawiesiny; i przelewam wszystko do garnka. Jeszcze chwilę podgrzewam (w razie potrzeby można sos odrobinę rozwodnić wrzątkiem). Doprawiam sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz