Szukaj na blogu

Szaszłyki drobiowe - pieczone

  Szaszłyki to lekki, smaczny i niedrogi obiad. Delikatne mięso, soczyste warzywa :) I nic nie szkodzi, że nie ma grilla, bo można je przygotować w piekarniku.







Składniki na  8-10 szaszłyków:

3 pojedyncze piersi kurczaka
1 średnia żółta cukinia
2 cebule
1 czerwona papryka
marynata do kurczaka :
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy
marynata do warzyw:
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
8-10 wcześniej namoczonych patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnięty przez praskę ucieram z solą, dodaję zioła i pokuszone liście laurowe, dodaję oliwę i miód. Oczyszczone filety z kurczaka dzielę na kawałki wielkości 3-4 cm , przekładam je do miski, dokładnie nacieram marynatą i odstawiam do lodówki na ok. godzinę.  Mieszam składniki marynaty do warzyw. Cukinie kroję w plastry ok. 2 cm grubości, cebulę dzielę na ćwiartki, paprykę kroję w duże kawałki. Warzywa przekładam do miski , mieszam z marynatą, też odstawiam na jakiś czas.
 Nadziewam kolejno składniki szaszłyków na patyczki i przez kilka minut z każdej strony rumienię na patelni grillowej, po czym przekładam  na blachę natłuszczona oliwą, przykrywam folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, piekę przez ok. 30 minut pod przykryciem, po czym zdejmuję folię i piekę przez kolejne 30 minut.
Podaję z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym .
Przepis autorski.












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger