Kebab na patyku
Takie pikantne małe niby-kebaby doskonale spożywa się w towarzystwie przyjaciół bądź rodziny np. na spotkaniu grillowym:) Ja przygotowałam je na patelni grillowej, więc taka wersja sprawdzi się równie dobrze. Są doskonałe !
Składniki na 10 sztuk :
500 g. zmielonego mięsa wieprzowego ( np. z szynki)
pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 papryczka chili ( z usuniętymi nasionami)
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
krótkie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Papryczkę, szczypiorek i natkę pietruszki siekam drobno, dodaję do mięsa razem z jajkiem, przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie dłonią i wyrabiam przez kilka minut na gładką masę. Formuję z mięsa wałeczki i nadziewam je na patyczki, po czym ostrożnie przenoszę na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię grillową. Smażę z każdej strony po 2-3 minuty ( na średnim ogniu).
Przepis autorski.
Składniki na 10 sztuk :
500 g. zmielonego mięsa wieprzowego ( np. z szynki)
pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 papryczka chili ( z usuniętymi nasionami)
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
krótkie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Papryczkę, szczypiorek i natkę pietruszki siekam drobno, dodaję do mięsa razem z jajkiem, przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie dłonią i wyrabiam przez kilka minut na gładką masę. Formuję z mięsa wałeczki i nadziewam je na patyczki, po czym ostrożnie przenoszę na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię grillową. Smażę z każdej strony po 2-3 minuty ( na średnim ogniu).
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz