Pstrąg tęczowy grillowany z czosnkiem i rozmarynem
Idealny piątkowy obiad, lekki i pyszny. Pstrąg jest niezwykle delikatną w smaku rybą, więc nie chciałam go zanadto przytłoczyć. Jest tylko lekko zamarynowany w cytrynowo-sojowo-ziołowej zalewie i krótko grillowany. Po prostu wyborny. Polecam Wam do niego wspaniale pasujący aksamitny sos koperkowy
Składniki :
2 świeże filety z pstrąga tęczowego ( po ok. 150-200 g., ze skórą )
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
sok z 1/3 cytryny
2 ząbki czosnku
10 listków świeżego rozmarynu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek przeciskam przez praskę, listki rozmarynu lekko drę na mniejsze kawałki i razem dodaję do sosu sojowego, wyciskam sok w cytryny. Mieszam dokładnie, po czym tak powstałą marynatą zalewam filety z pstrąga i pozostawiam w niej rybę na minimum pół godziny. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewam troszkę oleju i skórą do dołu układam rybę. Smażę ją przez ok. 3-4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca, po czym delikatnie łopatką przewracam filety na drugą stronę i smażę ok. 2 minuty. Dolewam na patelnię pozostałą marynatę, zostawiam na 2-3 minuty, po czym podaję rybę gorącą z młodymi ziemniakami z wody i sosem koperkowym.
Przepis autorski .
Składniki :
2 świeże filety z pstrąga tęczowego ( po ok. 150-200 g., ze skórą )
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
sok z 1/3 cytryny
2 ząbki czosnku
10 listków świeżego rozmarynu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek przeciskam przez praskę, listki rozmarynu lekko drę na mniejsze kawałki i razem dodaję do sosu sojowego, wyciskam sok w cytryny. Mieszam dokładnie, po czym tak powstałą marynatą zalewam filety z pstrąga i pozostawiam w niej rybę na minimum pół godziny. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewam troszkę oleju i skórą do dołu układam rybę. Smażę ją przez ok. 3-4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca, po czym delikatnie łopatką przewracam filety na drugą stronę i smażę ok. 2 minuty. Dolewam na patelnię pozostałą marynatę, zostawiam na 2-3 minuty, po czym podaję rybę gorącą z młodymi ziemniakami z wody i sosem koperkowym.
Przepis autorski .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz