Szukaj na blogu

Leczo z cukinią i pieczarkami

Nie jest to zupełnie tradycyjne leczo, bo papryka nie jest jego głównym składnikiem, tym niemniej jest jej tyle, że jak sądzę pod leczo się kwalifikuje ;) W każdym razie połączenie duszonych pysznych pieczarek, różnych odmian papryk, cukinii, cebuli i pomidorów w sosie pachnącym czosnkiem jest bardzo udane i jako letni obiad sprawdza się doskonale.

Składniki :
3 cebule
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 białe papryki
15 średnich pieczarek
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję w dowolne kawałki: u mnie cebule w półplasterki, cukinię w dużą kostkę, pieczarki w piórka, papryki w paseczki lub kostkę, pomidory w niewielkie kawałki. Kolejno na dużej, głębokiej patelni smażę po kilka minut ( przekładając na jedną stronę gdy się usmażą) : cebulę, pieczarki i cukinię. Każde leciutko solę.  Na tak przygotowaną bazę wykładam pozostałe warzywa, dodaję posiekany w plasterki czosnek, doprawiam solą i pieprzem, duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaję przecier pomidorowy, ewentualnie dolewam troszkę wody i duszę kolejne 10-15 minut. Podaję gorące ze świeżym pieczywem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger