Zapiekanka z bakłażana i cukinii
Gdy patrzę na to zdjęcie, kojarzy mi się z Kandinskym i jego obrazami.
Tyle, że mój obraz można zjeść. I to z niekłamaną przyjemnością, bo zapiekanka jest rewelacyjna. Soczyste, delikatne, pełne smaku warzywa w serowo-jogurtowej pierzynce.
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
300 g. jogurtu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
kilka łyżek oliwy
1/2 szklanki startej mozzarelli
kilkanaście listków świeżego rozmarynu
kilka pomidorów koktajlowych.
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinię kroję w plastry grubości 1 cm, bakłażana oprószam solą i pozostawiam na 10 minut. Na patelnię grillową wlewam troszkę oliwy i smażę plastry cukinii, by się zeszkliły i lekko zarumieniły. Bakłażana opłukuję z soli, osuszam i smażę tak samo. Po usmażeniu warzywa dość mocno doprawiam solą i pieprzem, oprószam papryką. Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, także doprawiam solą i pieprzem. Blaszkę smaruję oliwą i układam naprzemiennie plastry warzyw jak na zdjęciu. Posypuje je rozmarynem i startym serem i zalewam masą z jajek i jogurtu. Układam przekrojone na pół pomidorki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut ( aż masa się zetnie).
Podaję gorące.
Przepis autorski.
Tyle, że mój obraz można zjeść. I to z niekłamaną przyjemnością, bo zapiekanka jest rewelacyjna. Soczyste, delikatne, pełne smaku warzywa w serowo-jogurtowej pierzynce.
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
300 g. jogurtu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
kilka łyżek oliwy
1/2 szklanki startej mozzarelli
kilkanaście listków świeżego rozmarynu
kilka pomidorów koktajlowych.
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinię kroję w plastry grubości 1 cm, bakłażana oprószam solą i pozostawiam na 10 minut. Na patelnię grillową wlewam troszkę oliwy i smażę plastry cukinii, by się zeszkliły i lekko zarumieniły. Bakłażana opłukuję z soli, osuszam i smażę tak samo. Po usmażeniu warzywa dość mocno doprawiam solą i pieprzem, oprószam papryką. Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, także doprawiam solą i pieprzem. Blaszkę smaruję oliwą i układam naprzemiennie plastry warzyw jak na zdjęciu. Posypuje je rozmarynem i startym serem i zalewam masą z jajek i jogurtu. Układam przekrojone na pół pomidorki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut ( aż masa się zetnie).
Podaję gorące.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz