Szukaj na blogu

Kurczak pieczony w jogurcie i macierzance

 Trudno oprzeć się tak apetycznej rumianej skórce :) Pod tą chrupiącą  skórką kryje się wyjątkowo delikatne mięso, bo kurczak spędził noc w jogurtowo- cytrynowej marynacie. Mówię Wam - jest wyjątkowy !




Składniki :
4 udka z kurczaka
100 g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ciemnego cukru
5 ząbków czosnku
kilka gałązek macierzanki/tymianku
skórka z 1/2 cytryny
1,5 łyżki soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
kilka łyżek oleju
suszone chili w płatkach
Przygotowanie:
 Do jogurtu dodaję: przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, startą skórkę cytrynową i pieprz. Nacieram dokładnie kurczaka i pozostawiam go na noc w lodówce. Na dno blachy wylewam kilka łyżek oleju, układam kurczaka, posypuję go pieprzem, chili i listkami macierzanki. Piekę go w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 70 minut.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger