Dip z cytryną i czosnkiem
Ten dość oryginalny w smaku sos do smażonych mięs czy warzyw z pewnością znajdzie wielu zwolenników, bo jest i kwaśny i słodki jednocześnie, mocno cytrynowy, oczywiście z akcentem czosnku. Dziś doskonale sprawdził się jako dodatek do lekkiej pizzy z cukinią na kruchym owsianym spodzie, przepis tutaj
Składniki :
100 g. jogurtu greckiego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1-2 gałązki macierzanki
duża szczypta ciemnego cukru
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Jogurt mieszam dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą skórką cytrynową, dodaję sos sojowy i cukier. Mieszam do połączenia się składników. Obrywam z gałązek listki macierzanki, dodaję do sosu. Jeśli jest taka potrzeba lekko dosalam.
Przepis autorski.
Składniki :
100 g. jogurtu greckiego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1-2 gałązki macierzanki
duża szczypta ciemnego cukru
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Jogurt mieszam dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą skórką cytrynową, dodaję sos sojowy i cukier. Mieszam do połączenia się składników. Obrywam z gałązek listki macierzanki, dodaję do sosu. Jeśli jest taka potrzeba lekko dosalam.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz